MANGO

Wat een mooie mango, een zonnetje op deze winderige dag. Netjes verpakt, met een rode blos lacht hij mij toe om mee te nemen. Hij is weliswaar duurder maar desondanks kan ik aan deze verleiding niet weerstaan.

Wat maakt hem zo speciaal? Het is een “rijpe” mango die uitsluitend met het vliegtuig wordt ingevlogen waardoor de vrucht langer aan de boom kan rijpen. Het zijn meestal vruchten van kleinere telers die investeren in kwaliteit en niet in kwantiteit. Het vruchtvlees is aromatisch, zoet en sappig. Nadeel je moet de vrucht snel consumeren want ze hoeven niet na te rijpen maar voordeel: je weet dat ze rijp zijn. Koop ze dus maximaal 1 dag voor consumptie of gebruik!

De Mango (Mangifera indica) vindt zijn oorsprong in India en Zuidoost-Azië waar hij al meer dan 4000 jaar gegeten wordt en werd via de Portugezen naar Europa gebracht. Nu wordt de mango wereldwijd gekweekt. De mangoboom kan wel tot 40m hoog worden en is hiermede één van de grootste fruitbomen in de wereld.

De mango is de steenvrucht die in vorm en grootte kan variëren volgens het ras. De vruchten zijn 5 tot 20 cm lang vaak assymetrisch, gekromd met aan het uiteinde een brede en smalle tuit. De schil is glad en glanzend. Als de vrucht rijp is kan deze groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd zijn.

De steenpit, het “visje” is houtig, afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast en is niet eetbaar. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos.

Als mango´s naar het westen geëxporteerd worden, plukt men deze van de boom als ze nog onrijp zijn. Tijdens het verschepen moet de vrucht rijpen. Dat resulteert echter in een iets minder lekker smakende mango dan de ingevlogen vrucht.

Weten wanneer een mango rijp is, is ook niet vanzelfsprekend want er zijn ook vruchten die groen rijp zijn. De kleur van de schil zegt dus niets over de rijpheid van de vrucht. De rijpingsgraad is vooral via de geur vast te stellen!

De onrijpe mango’s kunnen goed narijpen bij kamertempertuur. De welbekende eetrijpe vruchten worden ca 2 weken na de eerste oogst geplukt. Kleine tip: als je een vrucht sneller rijp wilt laten worden kun je hem in een papieren zak steken te samen met vruchten die veel ethyleen produceren, zoals bananen. Maar leg ook nooit een onrijpe mango in de ijskast, dit zal het rijpingsproces stoppen.

Wereldwijd zijn er wel meer dan 100 variëteiten met meer dan 1000 verschillden subrassen – je kan hem inderdaad “de appel van de tropen” noemen.

Mango is tevens ook één van de duurste stukken fruit op aarde zo heb je:

De Alphonso afkomstig uit India en enkel beschikbaar (als je hem kan vinden) van midden april tot eind juni. Deze wordt eveneens ingevlogen en moet binnen de 2 dagen geconsumeerd worden (of invriezen).

Tayio no Tamago of ei van de zon mango uit de Miyazaki Prefecture in Japan (+/- 60€/stuk). In 2017 gingen 2 mango’s onder de hamer voor 3200€! Ze worden aan de boom in netjes gewikkeld en omhooggetrokken opdat zij langs alle kanten zonlicht krijgen.

Mango eet je meestal als handfruit of dessert, maar kan ook als groente of smaakmaker bereid worden. Onrijpe mango’s kan je gebruiken in zoetzure curry’s, bakken of grillen als groente of drogen en fijnmalen tot een heerlijk zuur poeder : Amchur.

Mango’s bevatten  veel vitaminen vooral A, B6 en C en mineralen. Mango heeft het hoogste gehalte aan bètacaroteen (provitamine A) van alle fruitsoorten.  Glycemische index: 60 (rijp) – 51 (rauw)

 EnergieEiwitVettenKoolhydratenSuikersVezels
Vers66 kcal1.6g0g14.1g12.2g1.37g
Gekookt60 kcal0.82g0.38g14.98g13.66g1.6g
Gedroogd318 kcal2g0.9g72g56g7g
Bron:Nubel/USDA

Ken je de egelmethode om een mango te snijden? Neen? Hier een beknopte beschrijving:

1. Zet de mango rechtop en snij de twee afgeplatte kanten eraf. De overbleven schijf met de pit leg je aan de kant.

2. Neem de twee helften en snijd een rasterpatroon in het vruchtvlees door elke kant zowel horizontaal als verticaal in te snijden.

3. Keer de schil nu binnenstebuiten om de blokjes wat los te maken. Elke helft mango is precies een egeltje.

Kombineer mango zeker niet met eiwitrijke producten zoals ijs, melk pectineproducten of vlees . Mango breekt de aanwezige eiwitketens tenzij je de vrucht voorafgaandelijk blancheert. Anderzijds kan deze eigenschap soms nuttig zijn om vlees mals te houden of te marineren.

Eén van de hoogste fruitbomen met de duurste vruchten met het meeste betacaroteen- ja ik denk dat wij hier kunnen spreken van een vrucht met superlatieven. Ook deze ingevlogen kwalitatief hoogwaardige rijpe mango was zijn prijs dubbel waard.

Wil je meer weten bezoek onze website www. zucsu.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.