VLASWIJTING

Om eerlijk te zijn, ik ben niet de grootste liefhebster van vis, maar vandaag werd ik verrast door een mooi stukje, vrij vaste witte vis met een prachtige structuur en op een pure manier bereid .

Vlaswijting, ook pollak of witte koolvis genoemd is geen wijting (Merlangius Merlangus) noch Alaskapollak (Theragra Chalcogramma), noch zwarte koolvis (Pollachius Virens).

De vlaswijting is verre familie van de kabeljauw waarop hij wel wat lijkt. Het is een zoutwatervis die snel groeit. Hij kan tot 1,3 m groot en 30 jaar oud worden. De vissen die wij meestal terugvinden bij de visboer zijn 60-80cm en 2-3 jaar oud. De minimale reglementaire aanvoerlengte is 30cm.

Vlaswijting vindt je terug in de hele noordoostelijke Atlantische Oceaan, van het noorden van Noorwegen, IJsland en de Faeröer tot in de Golf van Biskaje. Hij leeft in wateren tussen 40 en 100 meter diepte, vaak in de buurt van scheepswrakken.

Pollachius Polachius, Witte koolvis, Pollak

De vlaswijting of pollak heeft donkere vinnen en een donkergekleurde zijlijn die een duidelijk bocht vertoont naar beneden achter de kieuwvin. De opening van de bek is naar boven gericht (de onderkaak steekt duidelijk buiten de bovenkaak) en ze hebben geen kin-draad.

Pollak of vlaswijting kan je het hele jaar door verkrijgen maar is op zijn best tijdens de wintermaanden. In de kleinhandel wordt hij in moten of filets gepresenteerd vaak in diepgevroren vorm. Kies evenwel als je kunt voor verse vis.

Vlaswijting is een lekkere gezonde vis en is meer bekend bij onze Zuiderburen in Frankrijk. Het is een witte vaste gelaagde vis met weinig graten. Door zijn vaste structuur kan je de vlaswijting in vele bereidingen gebruiken. Je kan o.a. stoven, koken bakken, en frituren. Hij is een mooi alternatief voor kabeljauw.

 EnergieEiwitVetKoolhydraten
Filet76 kcal17.7g0.51g0g
Bron: Eurofir France

Korte opmerking : Jonge pollakken kunnen grommende geluiden maken om tegenstanders af te schrikken.

Wij hebben deze verse vlaswijting vandaag kunnen proeven bij “Jacqueline” bereid door chef Evelien Swiers. Gebrande vlaswijting vergezeld door flower sprouts, eryngii en een saus op basis van karnemelk. Lekker!

Restaurant ” Jacqueline” met chef Evelien Swiers en Raf Rombouts terug te vinden op het platform van ZUCSU met “1 klontje” vanaf februari.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.