ULLUCO

Ullucus Tuberosus

Olluco, Melloco, Ulluque en nog zovele namen. Bij ons worden ze soms ook en m.i. terecht prinsessenknolletjes of toverballetjes genoemd. Als je dit kleurrijk pallet aan knolletjes ziet begrijp je dat chefs hier dol op zijn.

De Ravioli van kreeft met crosne en Ulluco knolletjes, bereid door chef Kevin Janssens heeft ons in ieder geval bekoort (cf. Instagram).

Het is vanzelfsprekend dat chefs deze knol alle eer geven. Ze zijn niet alleen decoratief maar behouden hun knapperige structuur ook na koken en zijn zeer lekker met elk een typische smaak.

Ulluco is een belangrijk bolgewas in het Andesgebergte, Peru en Colombia. Het is pas in de 19° eeuw dat dit knolletje naar Europa werd ingevoerd als alternatief op de toen door ziekte getroffen aardappelen. Vrij snel heeft men gezien dat dit knolgewas goed groeit op allerlei grondsoorten, koude verdraagt maar geen vorst. Zodra de eerste echte vorst zich aandient, moet er geoogst worden.

De knollen worden aan het eind van de zomer gevormd aan de wortels en zijscheuten die onder de grondzitten. Een goede oogst vereist dus een zacht najaar.

Er bestaan verschillende rassen met elk zijn eigen smaak en kleur gaande van geel, rood, paars en gevlekt: Elke decoratieve kleur heeft z’n eigen soortnaam:

Papa Lisa ‘Tiger’ zijn oranje geel met sproetjes. ‘Long Yellow’ zijn fel geel beide met een fris zoete smaak.

De mooie Fuchsia-roze knolletjes van Papa Lisa ‘Beet Red’ smaken dan weer fris en zoals bietjes.

Deze knollen zijn lekker zowel rauw als gekookt. Vers geoogst hebben ze een heel gladde dunne schil en is schillen vaak overbodig. Zoals reeds vermeld behouden ze tevens hun krokante structuur na het koken. Ze bevatten evenwel veel vocht waardoor ze minder geschikt zijn om te frituren of te bakken.

Ze zijn rijk aan calcium en caroteen.

 EnergieEiwitVetKoolhydratenVezels
Vers111 kcal4.44g0g23.33g7.8g
Diepvries50 kcal4.41g0g11.03g 
Bron: USDA

Maar niet alleen de knollen zijn eetbaar maar ook hun bladeren die kan je gebruiken rauw bij een salade of gestoofd zoals spinazie.

Bewaar de knolletjes in het donker om groenverkleuring te vermijden. De verkleuring is evenwel niet toxisch zoals bij de aardappel.

Ik denk dat dit gewas een plaats verdient in onze gezonde moestuin.

Bron:

  1. Wikipedia
  2. Tuinadvies
  3. Vers van Cees
  4. PCgroenteteelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.