Zwanenhalsmossel-Geoduck

Vrienden en familie zeggen vaak dat ik teveel bezig ben met “het product”, misschien wel, maar het product is spannend en het “goede” product vinden is meestal niet vanzelfsprekend. So what ! Als men geen interesse heeft moet men het ook niet lezen. Mij geeft het de mogelijkheid om op ontdekking te gaan en soms vreemde, verrassende producten te vinden en te delen met anderen. Zoals nu de zwanenhalsmossel.

Bij een recent bezoek aan het restaurant Canlis in Seattle naar aanleiding van een congres zag ik geoduck op de kaart staan. Dit was mij totaal onbekend, vooreerst dacht ik zelfs aan biologisch gekweekte eend (geo-duck??), maar als de chef mij meldde dat het een mossel was, een ware delicatesse, was het startsein gegeven om dit uit te proberen.

Verrast door de mooie presentatie vergat ik een foto te nemen van de onder de komkommer verborgen fijne witte carpaccio sneetjes van de “geoduck”. Het was inderdaad een delicatesse. Het vlees smaakte verfijnd iets zoetig, zoals een coquille smaakt, maar met een stevigere structuur. Dezelfde avond ben ik op zoek gegaan naar de geoduck, of de zwanenhalsmossel. Hij wordt door sommigen ook “giant sea piemel, piemelmossel” genoemd. En volgens mij heeft hij zijn bijnaam van “piemelmossel” niet gestolen!

De geoduck is een mossel met een grijze tweekleppige schelp. Tussen beide schelphelften steekt een sifon dat de mossel gebruikt als een ware snorkel om voedsel op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Deze snorkel kan tot 1m lang worden waardoor de mossel zich diep in het zand ingraven kan. Bij het intrekken van deze sifon is deze gerimpeld. Zien jullie de gelijkenis ? De naam geo-duck verwijst dan weer naar “hij die diep graaft”.

En nog een verrassing deze weekdieren kunnen tot gemiddeld 146 jaar oud worden, De oudste tot heden vastgesteld was 168 jaar. ! Daarmede behoort de zwanenhalsmossel tot de langstlevende diersoorten.

De geoduck of zwanenhalsmossel komt vooral voor in de koudere wateren van de Grote Oceaan (noorden van de Verenigde Staten en Canada), maar wordt nu ook gekweekt vooral in China, Taiwan en Mexico. Hij wordt meestal vers verhandeld maar is ook te krijgen in gedroogde vorm of als diepvries. Vaak vind je hem terug in restaurants in aquaria (China, Japan) met een elastiek rond de schelp opdat hij het gevoel heeft in het zand te zitten. In België heb ik hem nog niet opgemerkt.

De Geoduck bezit veel vlees dat vaak rauw (sashimi-carpaccio) bereid wordt maar ook kort geblancheerd, gestoofd, in soep of als fondue. Indien je de kans krijgt zeker proberen! Smakelijk.

https://www.zucsu.com/food/zwanenhalsmossel/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.