COURGETTE

Courgette (curcurbita pepo), naam afkomstig van “courge” in het frans wat merg betekent (kleine mergpompoen). Zij zijn afkomstig van de komkommerfamilie.

Bij dit mooie weer, is er een groente die niet ontbreken mag, dat is de courgette. Deze vruchtgroente doet het heerlijk in een ratatouille, bij een salade maar ook op de BBQ en op de Ofyr.

Courgette Fleur

Een courgette is in feite de ontrijpe vrucht van een pompoensoort die men als groente eet! De mooie felgele bloemen die zich in een record tijd ontwikkelen tot mooie courgettes blijven mij verwonderen. De courgette fleur bestaat uit een kleine courgette (het vruchtbeginsel) met daaraan een bloem.

Courgettes bestaan er in alle kleuren van groen , geel tot grijs, wit en zelfs gemarmerd. De kleur maakt geen verschil in smaak, een courgette uit de volle grond smaakt m.i. dan weer beter dan deze uit serres. Kies voor de kleinere vruchten, ze bevatten minder pitten en zijn smaakvoller.

Je kan courgettes eten geschild en ongeschild. Bedenk wel dat de meeste voedingstoffen in de schil zitten.

Doordat de courgette een redelijk neutrale smaak heeft is deze gemakkelijk te combineren met andere smaakvolle componenten. Men kan courgettes rauw, gekookt, gebakken, gegrild, gegratineerd, gestoomd en opgevuld eten. Ook lekker bereid als soep, puree of gazpacho.

In de supermarkt verkoopt men nu tevens “courgetti” dit zijn courgettes in dunne sliertjes gesneden zoals spaghetti, Ze zijn een mooi alternatief als vervanging van koolhydraat-rijke deegwaren voor mensen die koolhydraatbewust wensen te eten en bij diabetes.

Courgettes bestaan voor bijna 92% uit water, ze bevatten weinig calorieën en relatief veel vezels.

Als je courgettes aankoopt let dan op de stevigheid, het kroontje en de schil. Een courgette die hol klinkt wanneer je erop tikt is te lang doorgegroeid. Leg courgettes niet in de koelkast maar op een koele plaats op 10-13°C zo voorkom je temperatuurbederf. Wanneer de courgette in de koeling bewaard wordt zal de vrucht eerder uitdrogen en een hobbelige schil krijgen.  Reken op +/- 250 gr /pp en indien je ze wenst te vullen kies dan voor de mooie ronde courgettes.

Courgettes groeien vaak krom en zijn dan soms wat moeilijker te snijden, een kleine tip : Draai de courgette op je snijplank dan net zo lang totdat hij recht lijkt. Snijd vervolgens de courgette doormidden. Zo krijg je twee mooi gelijke helften.

Tip: Courgettes opgelegd in ’t zuur zijn op tafel een steeds gegeerd hapje.

Misschien toch even een opmerking zelfgekweekte courgettes kunnen giftig zijn door de aanwezigheid van de stof cucurbitacine, een stof die vroeger van nature in de vrucht zat maar door de teeltprogramma’s verwijderd werd. Deze courgette smaakt “bitter” en wordt dus best niet verder gegeten.

https://www.zucsu.com/food/courgette-2/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.