ZEETONG

De Tong “solea solea” is een platvis behorend tot de familie soleidae (tongen).

Ofschoon hij het ganse jaar verkrijgbaar is, is hij nu op zijn beste, hij is werkelijk de vis van de maand.

Er bestaan vele soorten tong, alleen al 175 soorten in de familie soleidae, sommige zullen wij zeker later nog ontmoeten. Vandaag kijken wij naar deze mooie zeetong uit onze Europese kustwateren en niet te verwarren is met de tongschar die tot de scholachtige platvissen behoort. De besten komen uit het Kanaal door de aldaar de overvloedige aanwezigheid van garnaal.

De kleinste sortering noemt “sliptong” en niet slibtong (24-25 cm), het is een kleine tong die door de mazen van het net slipt. Persoonlijk zou ik deze lekkere tongetjes mijden omdat zij de kans nog niet hebben gehad om zich voort te planten.

Onze zeetong is een ovale langgerekte platte bodemvis met een afgeronde kop (een beetje zoals een tong), hij kan tot 70 cm groeien en 25 jaar oud worden. Kijk ook eens naar zijn typisch baardje onder zijn mond waarmede hij de bodem aftast naar voedsel.

Zeetong is gezond, mager en bevat veel eiwitten maar ook mineralen zoals kalium. Door de aanwezigheid van het eiwit parvalbumine kan hij evenwel belangrijke allergische reacties uitlokken bij mensen met een vis allergie.

Zeetong is gemakkelijk te fileren zonder één enkel graat achter te laten wat zeker met kinderen een voordeel is.

Zeetong kan je niet lang bewaren, koop hem de dag zelf of maximaal 1 dag van tevoren. Hij is niet goedkoop maar kan op een zeer simpele manier bereid worden. Weet dat de prijs steeds per kg bruto vis is en dat een gekuiste, versneden zeetong tussen de 35-42% visvlees geeft.

Zeetong is een duurzame vis en verkrijgbaar onder het MSC label.

Zeetong is een ware delicatesse en daarom zou ik zeggen keep it simple. De zeetong, bereid door chef Geert Van der Bruggen van de Lijsterbes is hiervan een voorbeeld. Simpel bereid met een heerlijke zeesalade. Meer moet je niet hebben.

Wist je dat er normaliter bij de aankoop van zeetong de vermelding gevangen of gekweekt, alsook het vangstgebied zou moeten weergegeven worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.