PAPRIKA

Capsicum Annuum Capsa betekent doos (holle vrucht)

Wij kunnen er niet voorbij: in de supermarkt, op de markt overal worden wij aangetrokken door deze mooie heldere, glanzende kleuren van onze Belgische paprika’s.

Paprika is een vruchtgroente (familie der nachtschade) en wordt vanuit cultureel oogpunt eerder als groente gezien.

Zij worden gekweekt en geoogst in verschillende kleurvariaties gaande van wit, paars, groen, oranje, geel, rood (en nog andere).

Aan de kleur merk je de rijpheid van de paprika en kan je de smaak afleiden. Rijpe paprika’s (rood, oranje) smaken zoeter dan de onrijpe (groen, paars, wit) die eerder wat bitterder en kruidiger smaken.

Maar wist je dat, er net zoals er een verschil is in de kleur, de voedings- waarden van deze paprika’s verschillen kan.

Paprika’s zijn rijk aan vitamine C, maar een rode paprika kan soms tot tweemaal meer vitamine C bevatten dan de groene. De rode paprika bevat tevens zeer veel carotenoiden.

Ook de koolhydraten in paprika’s schommelen van 2.5 g tot 6g / 100g naargelang de rijpheid. (voedingswaarden terug te vinden op www.zucsu.com).

Dat een zoete puntpaprika met een brix waarde van 9 à 10 tov. een gewone paprika (+/-7) een goed alternatief kan zijn voor mensen die van zoet houden en toch hun koolhydraten willen beperken.

Met een paprika kan je alle kanten uit. Je kan ze rauw, koud en warm bereiden. Wel raad ik je aan de schil te verwijderen als je paprika’s moeilijk verteert (cfr. onze website). Met zijn dunne schil verteert een puntpaprika beter en moet deze meestal niet geschild worden.

Weet dat als je een paarse paprika warm bereid hij groen wordt. Een paarse paprika kan je in feite beschouwen als een groene paprika met een paars kleedje!

Spijtig bevatten vele paprika’s nog vaak een te hoog residu aan pesticiden. (reden om ze steeds te wassen ook al zien ze er glanzend uit). De herkomst nagaan is dus zeer belangrijk maar niet steeds haalbaar. Je kan dus beter kiezen voor bio-paprika’s (bij de producent, ..).

Suggestie: Paprika kan je zelf goed kweken op vensterbank, balkon, terras. Zo heb je steeds paprika’s zonder pesticiden bij de hand.

Smakelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.