Brassica Oleracea convar.botrytis var.botrytis.
Nog onbeslist omtrent wat klaar te maken, werd ik plots aangesproken in de supermarkt met de vraag: ik moet een bloemkool meebrengen maar zie dat er 4 kleuren zijn, mijn vrouw heeft de kleur niet gezegd, zijn dit kleurstoffen? Ik keek op en zag de grote twijfels op zijn aangezicht. Interessant, heb mij hieromtrent nooit de vraag gesteld omdat verscheidene rassen mij bekend zijn.

Het was aangenaam om samen te babbelen omtrent het product. Schuin zag ik later hoe hij besloot een gele te nemen, vermoedelijk omdat ik hem had verteld dat deze bloemkool meer caroteen bevat.
Mijn besluit stond ook vast: een mooie Belgische witte bloemkool. Het gesprek gaf mij herinneringen aan die lekkere bloemkool met kaassaus en kalfsworsten die mijn moeder telkens klaar maakte als wij van het internaat terugkwamen. Heimwee..
Bloemkool is werkelijk een bloem van een kool. Wij hebben ze in 4 kleuren en kunnen ze op allerlei creatieve manieren bereiden.
Als couscous of rijst bereid is ze, door haar onrijpe groei waardoor ze weinig zetmeel bevat, een ideaal alternatief als koolhydraatarme vervanger voor aardappelen…
Een bloemkool is caloriearm, bevat rond de 2-3g koolhydraten, vitaminen en mineralen. De gele bloemkool bevat wat meer caroteen dan de overigen. Gekleurde bloemkolen zijn ietwat zachter van smaak waardoor vaak meer toegankelijk voor kinderen.

Een bloemkool is gewoonweg gezond.
Wist je dat de bladeren en de nerven ook perfect eetbaar zijn?
De onaangename geur (door de aanwezige glycosinolaten) kan je beperken door wat citroensap of een schijfje ajuin in het water te doen.
En gooi zeker het kookwater niet weg, het zit nog boordevol vitaminen; Gebruik het voor je saus of soep.
Meer inlichtingen op onze website www.zucsu.com