MOSSEL

Mossel – Mytulis Edulis

Sinds kort zijn ze er weer: “De mosselen”. De nieuwe oogst : deze lekkere tweekleppige (bivalvia) weekdieren liggen opnieuw in onze supermarkt, viswinkel en zijn te verkrijgen bij onze lokale visboer. Het seizoen loopt nog tot half april 2020

Zij zijn niet te missen, overal zien wij ze verschijnen op de kaart: zowel als de gewone mossel met friet als het meest creatieve hapje. Nergens kan men mosselen beter bereiden zoals hier in de Lage Landen.

Betere transport condities (gekoeld) openen het seizoen al vóór de maanden met “R”. Vroeger moesten wij wachten tot de maand september!

Ondertussen weten wij dat mosselen niet ‘meer’ vet bevatten dan andere dierlijke producten en dus niet ongezonder zijn. Behoudens cholesterol bevatten zij vooral onverzadigde vetten, vetten gunstig voor de gezondheid.

Onthou dat van 1 kg mosselen (met schelp) er slechts +/- 250 gr mosselvlees overblijft!

Mosselen bevatten geen suikers maar wel koolhydraten onder de vorm van zetmeel. Ze bevatten 7-9 g koolhydraten/ 100 gram mosselvlees. Deze hoeveelheid kan wisselen naargelang de bereiding (rauw, gekookt, gebakken of op zuur).

De juiste voedingswaarden en alle overige info i.v.m. de mossel kan je terugvinden bij productkennis op onze website www.zucsu.com

Waarom je frietjes of brood niet vervangen door een mooi bordje groenten? Heerlijk, tevens gezond en koolhydraatbewust.

Vandaag heb ik zelf, voor de eerste maal dit seizoen, mosselen bereid (Jumbo vacuüm verpakt uit de supermarkt). Waren ze lekker ? Mm. ja,… ofschoon ik ze toch nog liever wat vleziger heb. Opvallend waren de zeer wisselende maten in de verpakking. Sommige exemplaren mooi groot en vlezig, andere klein, draderig en eerder droog. Ik ga dus nog even wachten met de volgende aankoop en ditmaal loop ik even tot bij mijn visboer (om te vergelijken). Qua smaak blijven onze mosselen onovertroffen.

Mosselsap

Tip: Bewaar het mosselsap (eventueel in de diepvriezer) het is een lekker alternatief voor visfumet. Vergeet het etiketje met datum en inhoud niet op het recipiënt te kleven.

Normaliter kan een mossel tot 24 jaar oud worden maar wisten jullie dat het oudste exemplaar 400 jaar oud was en behoort tot de top 10 van oudste dieren van de wereld!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.